Zondag stond ik op een beurs in Asten. Ik heb veel mensen gesproken die vormen van stress ervaarden en daarbij vaak over hun eigen grenzen gaan. Heel herkenbaar voor mij en wellicht ook voor jou. Burn-out is beroepsziekte nummer 1. Werkstress, thuis stress, relatie stress, noem het maar op.
Dat was en is, mijn insteek. Mensen wakker maken en bewust maken van waar ze mee bezig zijn + hier op een prettige manier aan werken zodat het in de toekomst beter gaat. Uit het kringetje stappen van onrust en huppete naar YES!
Hoe komt dat nou eigenlijk, dat we steeds over onze grens gaan en niet lijken te zien dat we tegen een burn-out aan hangen? Willen we het wel zien? Hoe vol is jouw batterij? Gemiddeld heeft 1 op de 8 (!)werknemers last van burn-out verschijnselen. Jaarlijks meldt 14% van de Nederlandse werknemers zich met burn-out klachten.
Blijf niet rondlopen met werkstress want het gaat helaas niet vanzelf over als we het maar lang genoeg negeren…
Check hier direct je werkstress
Zo herkenbaar, de verhalen die ik heb mogen horen afgelopen zondag. Druk, druk druk. We lijken “druk” een term te vinden. Als je het druk hebt dan doe je het goed. Nog even dit, nog even dat en “Ik weet wel dat ik teveel doe en dat ik vaker rust moet pakken maar….” Stop hiermee want het kan je dood worden, echt dit is geen grap. Langdurige stress leidt tot hart- en vaatziekten
Zelf ging ik ook altijd over mijn grenzen heen, zowel privé als in mijn werk. Ik ben hooggevoelig en perfectionistisch en wilde iedereen “pleasen”. Dat ging altijd ten kosten van mezelf. Zo ging ik bijvoorbeeld als ik ziek was gewoon aan het werk omdat ze moesten zien dat ik altijd klaar stond voor iedereen. Jep daar had niemand wat aan.
Ook wilde ik altijd iets extra’s doen. Extra taken zoals nieuwe programma’s schrijven en onderdelen daarvoor ontwerpen. Natuurlijk heel leuk maar ik nam veel te veel hooi op mijn vork. Met een depressie als gevolg. Dat heeft even geduurd voordat ik dat zag. Nu ik mijn eigen onderneming heb is het des te belangrijker om mijn stresslevel in de gaten te houden. Een burn-out ligt zo op de loer.
Een burn-out ontstaat doordat je te lang, te veel doet en maar door gaat. Je brand als het ware op want je bent overbelast en oververmoeid. Er treden psychische symptomen op zoals:
Herkenbaar? Doe de check
Op mijn website heb ik een stukje over stress en werkdruk staan met daarbij wat stress voor invloed heeft op jezelf. Lichamelijk en geestelijk:
Neem dit eens door en check eens bij jezelf of je wat herkent. Ja? Onderneem dan actie. Zorg goed voor jezelf.
Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg
Wanneer je niet lekker in je vel zit op je werk en de druk te hoog is, is het belangrijk om je leidinggevende hiervan op de hoogte te stellen. Dat is spannend maar echt noodzakelijk. Wanneer je dit niet doet zullen de problemen zich alleen maar opstapelen en dat willen we dus niet.
Wanneer je plezier hebt in je werk kun je stress beter aan. Je kunt dan ook dingen makkelijker loslaten. Er moet gekeken worden naar de werkomgeving. Hoe is de werkdruk, hoe kan deze verlaagd worden, wat moet daarvoor gebeuren, wat is de motivatie etc.
Ga het gesprek aan! Geef aan dat de batterij snel leeg raakt. Een batterij kan ook weer opgeladen worden, dat is dus heel positief. Vind je dit moeilijk? Dat is helemaal niet erg, ik ondersteun je graag op een manier die bij jou past.
Opties doornemen met een kopje koffie of thee
Mijn vorige blog ging over de relaxmodus vasthouden, maar hoe zit het nu als je he.le.maal niet in een relaxmodus zit? Een rustige flow waarin je dingen los mag laten en helder zicht op waar je mee bezig bent?
Hoe voelde jij je voor je op vakantie ging? Was je prikkelbaar en had je de wallen op je kin hangen? Pas dan extra goed op want de kans op een burn-out is nu extra hoog, jaiks!
Vol goede moed stap je je werk binnen maar je ziet meteen de stapel (extra) werk op je bureau liggen. Een achterstand opgelopen toen jij heerlijk aan het genieten was op vakantie. Die tegenslag kan zo groot zijn dat je acuut een burn-out krijgt. Nee dit is geen grap. Er hoeft dan maar iets te gebeuren dat je van slag brengt en dit valt dan zo tegen dat het meteen allemaal bergafwaarts gaat. Dat fijne vakantiegevoel wat je had is dan ver te zoeken.
Loslaten is iets wat we vaak moeilijk kunnen. Het wordt ook vaak gezegd: “Ach gewoon loslaten”. Gewoon loslaten? Hoe doe je dat dan? Als je ergens middenin zit of je hebt ergens last van, iets houdt je dag en nacht bezig, dan is loslaten he.le.maal niet makkelijk.
Heb jij je werkmail of werktelefoon bij je als je op vakantie gaat? Uit onderzoek blijkt namelijk dat 50% zijn of haar werk meeneemt op vakantie en daar ook mail checkt en telefoon opneemt. Oké ik snap dat dingen soms even moeten. Maar houdt het dan ook bij “even”. Plan een moment in waarop je je telefoon en mail checkt en ga dan weer terug in relaxmodus.
Wat is datgene wat je bezighoudt? Wat blijft er maar in jouw hoofd rondspoken? Wat zorgt voor werkstress bij jou? Gebruik je vakantie of vrije dagen om daar eens naar te kijken. Schrijf op wat jouw bezighoudt en hoe je hier verandering in aan wilt gaan brengen. Heb je hier hulp bij nodig? Ik help je graag.
Meer tips en oplossingen ontvangen? Klik dan hier
Ik heb geen wachtlijst & ik help je graag. Stop met stressen en neem contact op, je hebt maar 1 leven.
Inhouse coaching voor bedrijven (ook persoonlijke trajecten mogelijk)
12.07.24 Ik kwam naar de coach om meer inzichten en tips te krijgen over mezelf en over het leven. Die heb ik zeker gekregen. Heb heel veel fijne en mooie tips gekregen. Ze is een super lieve vrouw en je kan echt alles kwijt. Hele fijne sessies gehad en heb er veel aan gehad!
Lees meerVul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!
Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!
Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld
Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!