Goede voornemens? 8 tips om jouw jaar fantastisch te maken

Heb jij goede voornemens gemaakt aan het eind van het jaar om in 2018 met frisse moed aan de slag te gaan? We zijn nu in de tweede week van januari en menig mens heeft zijn of haar goede voornemens al in de prullenbak gegooid. Nu al? Ja nu al! (en anders vaak aan het eind van de maand januari 😉 ) En weet je waarom? Omdat het te lang duurt voordat we resultaat zien (onder andere). In deze blog vertel ik je hoe het jou gaat lukken om de dingen die je wilt afleren | NU echt anders wilt gaan doen |veranderen | etc, waar kunt maken op een leuke en fijne manier! Enjoy!

In deze blog

  1. Maak ze concreet
  2. Van last naar kracht
  3. Durf te doen en jezelf te zijn
  4. Visualiseer positief
  5. Investeer
  6. Maak er een succes van
  7. Relax en sta open voor verandering
  8. Deel je kennis

Goede voornemens

Het woord zegt het al, je bent voornemens om iets te gaan doen. Voornemens zijn is niet genoeg, je moet het ook echt gaan doen en ohja, ook nog eens volhouden. Jaiks dat klinkt niet gezellig. Goede voornemens zijn als kadootjes die later nog wel komen, ze komen meestal nooit.

Goede voornemens gaan over verlangens. Bijvoorbeeld meer sporten, stoppen met roken, lekker in je vel zitten etc. Maar waar komt dit vandaan? Is dat omdat we het graag willen of zit het dieper? Omdat we bijvoorbeeld vinden dat we niet goed genoeg zijn? Of omdat we onze “echte” problemen liever niet aanpakken? Dat vind ik een interessante vraag.

Mensen vinden het lastig om naar zichzelf te kijken want bij inzicht komt verantwoordelijkheid en het lijkt soms wel of we liever gewoon door blijven lopen in ons eigen, negatieve, kringetje én in onze eigen comfortzone. En juist dat is jammer.

Juist dan zien we de oplossingen niet en lijken ze ook niet binnen te komen. Lastig om dan goede voornemens vol te houden. Verandering is spannend en kan ook zorgen voor angst. Dit is een andere reden waarom we het niet volhouden.

Nog een reden waardoor het lastig is om ander gedrag aan te leren, want daar gaat het eigenlijk om, is dat het tussen de 30 en 250 dagen duurt (afhankelijk per persoon) om een nieuwe gewoonte aan te leren. De meeste mensen zijn dan al afgehaakt.

Als je echt naar jezelf kijkt, wat zou je dan graag willen?

Niet vanuit “moeten” maar vanuit willen. Dat geeft een heel ander gevoel. Als je zelf iets graag wilt is het makkelijker vol te houden. Natuurlijk zal het soms nog wel moeite kosten maar je doet het dan vanuit een andere insteek.

Daarom zeg ik ook dat het niet nodig is om perse goede voornemens op te gaan stellen aan het einde van het jaar. Je kunt elke dag beginnen met doen wat je leuk vindt, wat je graag wilt, daar heb je geen nieuwjaar voor nodig toch? Het enige wat je hoeft te doen is starten 🙂

Ja en hoe ga je dat nu tot een succes maken die goede voornemens? Ik geef je met alle liefde tips:

1.Maak je voornemens concreet

Schrijf op wat je wilt bereiken en schrijf daaronder hoe je dat gaat doen. Kleine en concrete stappen helpen om je doel te bereiken en er de lol in te houden.

Download hier de kr8! Checklist! [gratis]

2.Maak van je zwakte een kracht!

Ik ben bijvoorbeeld perfectionistisch en hooggevoelig. Dat is niet altijd een lekkere combi. Toen ik het ook echt zo zag zelf, dat het geen lekkere combi is en dat ik er alleen maar narigheid door kreeg, kwam ik geen steek verder. Nu heb ik het omarmd en weet ik het in te zetten als een kwaliteit. Ik kan dingen bijvoorbeeld goed onthouden en heb oog voor detail. Daardoor kan ik mensen goed en snel lezen en daardoor snel schakelen.

Wat zijn voor jou zwakke punten die je om kunt zetten naar sterke, unieke eigenschappen? (Goed zijn zoals je bent)

3.Durf jezelf te zijn

Zoals ik al een paar keer benoemd heb, durf jezelf te zijn. Waar ben jij goed in? Wat zijn jouw kwaliteiten en drijfveren. Waarom doe je wat je doet, waarom vind je bepaalde dingen belangrijk? Lastig om hier antwoord op te geven? Vraag een vriend, vriendin, oma, moeder etc wat zij leuk aan jou vinden of wat zij als kwaliteit zien bij jou.

4.Visualiseren helpt (wetenschappelijk bewezen)

En dan bedoel ik dus positieve dingen. We zijn met z’n alle heel goed in dingen negatief maken of negatief benaderen. Denk aan presentatieangst. Mijn stem klinkt raar, misschien vind mijn publiek dat ook wel, dadelijk weet ik niet meer wat ik moet zeggen of kijkt iedereen me raar aan. Die gedachten zorgen ervoor dat we de situatie al helemaal negatief meegemaakt hebben in ons hoofd. We voelen ons er ook echt somber of angstig door. Stop daarmee en ga juist visualiseren ( gedachten, emoties en ideeën omzetten naar beelden) hoe je wil dat het gaat zijn, positief dus:

Ik heb me goed voorbereid, ik heb een mooi verhaal en kom goed uit mijn woorden, mensen luisteren graag naar me en geven me een staande ovatie als ik klaar ben met mijn praatje. Dat voelt toch veel fijner?!

In de sportwereld schijnt visualisatie vaak gebruikt te worden. Mensen vinden het vaak zweverig of iets dergelijks. Maar kijk eens wat het je oplevert:

  • Het helpt je om voorbereid te zijn,
  • Kalmeert en motiveert,
  • Beïnvloed prestaties positief.

5.Investeer in jezelf

Helaas komt het allemaal niet aangewaaid. Maar het is niet onmogelijk om dingen anders te gaan doen! Het is belangrijk om tijd en energie te stoppen in wat jij graag wilt, maak daar een plan voor (al mee gestart bij puntje 1). Neem initiatief en ga opzoek naar wat jou helpt. Het is juist sterk om te vragen om hulp. Zie het als een steuntje in de rug, een stap in de richting die jij op wilt. Kom je angsten onder ogen, stap uit je comfortzone en ga ervoor!

Als ik je daarmee kan helpen doe ik dat met alle liefde en plezier

Ja! Ik wil graag een kennismakingsgesprek

6.Maak er een succes van

Als iets niet meteen lukt ga dan niet bij de pakken neerzitten. Ga door met wat wel werkt en stop met wat niet werkt. Het is een proces van op je bek gaan en weer opstaan, sta op en val op. Blijf zoeken naar wat wel werkt en naar wat werkt voor jou. Schakel mensen in om je te helpen en ben niet te hard voor jezelf. Vier je mislukkingen en je successen! Kansen om te leren!

7.Relax en sta open voor verandering

Lastig soms om het oude en vertrouwde los te laten. Het uit je comfortzone stappen is voor veel mensen echt een ding. Neem van mij aan dat het spannend is maar dat je er echt sterker door wordt en nieuwe dingen van leert. Je wordt er positiever door en krijgt er energie van! Vaak weten we ook wel dat we dingen anders moeten gaan doen maar durven we niet. Neem het initiatief een sta open, D O E N 🙂

8. Deel je kennis met anderen zodat je ideeën gedeeld worden en je anderen ook kunt helpen.

Dit heb ik gister nog gedaan in een Kr8!gesprek via skype met Edwin. Edwin is ook coach en vroeg tips en advies over hoe ik mijn ding doe. We hadden een leuk gesprek met elkaar waarin we ervaringen gedeeld hebben en van elkaar geleerd, super waardevol en leuk!

Samenvattend

Je bent het waard om gezien te worden, om te zijn wie jij bent, angsten los te laten en daar ook anderen weer mee te helpen hun angsten los te laten. En ja dat betekend dat je in de spiegel moet kijken, de angst in de ogen kijken, kwetsbaar zijn en voelen. Vanuit daar kun je werken aan zelfvertrouwen, het laten slagen van je voornemens!

Dit vind jij ook interessant:

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.
female

Fleur

12.07.24 Ik kwam naar de coach om meer inzichten en tips te krijgen over mezelf en over het leven. Die heb ik zeker gekregen. Heb heel veel fijne en mooie tips gekregen. Ze is een super lieve vrouw en je kan echt alles kwijt. Hele fijne sessies gehad en heb er veel aan gehad!

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur mij een bericht op WhatsApp