HSP en HSS introvert én extravert

Ja dat kan toch niet? Introvert en extravert tegelijk zijn? Zeker kan dat wel! Ik ben het zelf en verschillende dames die ik coach ook (er hebben zich nog maar een paar mannen gemeld, maar wees vooral welkom!). We houden van gezelligheid, feestjes, en losgaan maar ook van stilte, rust en jezelf afzonderen. Het is niet vreemd, het is HSP én HSS.

En natuurlijk zijn we allemaal unieke wezens met onze eigen karakteristieke kenmerken en  uitingen. Dat maakt het, vind ik, extra interessant. Als jij bijvoorbeeld denkt aan hooggevoelig, denk jij dan aan mensen die prikkels vermijden? Dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. 1 op de 5 mensen is hooggevoelig. Het betekend dat deze mensen prikkels op een dieper niveau verwerken. Je neemt meer waar uit je omgeving. Sinds 2000 is hier veel onderzoek naar gedaan. Mega interessant. Maar nog interessanter, wat heb jij er zelf aan?

In deze blog:

Vaak als mensen bij mij in de coaching komen hebben ze wel her en der wat gehoord over hooggevoeligheid maar er nooit echt bij stil gestaan. Super zonde want het is zoiets moois. Een echte kracht als je het mij vraagt.

4 types kenmerken en hooggevoelig

Zoals  je hierboven ziet, zijn we allemaal uniek. Er bestaat niet 1 type HSP. Elaine Aron, Amerikaanse psychologe, is de grondlegster van het begrip HSP en onderscheid 4 kenmerken/ type:

Kenmerken

 

  • Sensorische gevoeligheid. Dan ben je gevoelig voor licht, geluid of andere zintuiglijke prikkels
  • Emotionele intensiteit, zoals bijvoorbeeld het aanvoelen van sfeer en emoties van anderen, empathisch vermogen of je ervaart je eigen emoties intenser.
  • De diepgaande informatieverwerking, je denkt langer en dieper na, maakt scenario’s in je hoofd, overziet snel de mogelijkheden en risico’s.
  • Snellere overprikkeling (stress). Of juist onderprikkeling

Type

 

  • HSP, niet HSS: een rustig leven en graag alleen
  • HSS, niet HSP: een spanningzoeker en vaak snel verveeld
  • Niet HSS, niet HSP een eenvoudig leven
  • HSP en HSS nieuwe uitdagingen, ja! Grote risico’s, nee!

Het is geen afvinklijst van eigenschappen die je zou moeten hebben om een van deze types te zijn. Ik wil je alleen laten zien dat er van alles kan en vooral wat je ermee kan.

Denken in kwaliteit in plaats van ellendigheden.

HSP High sensitive person, de rustzoeker

Volgens onderzoek is 70% van de hooggevoelige mensen een rustzoeker. Deze mooie mensen zijn meer van het observeren, weinig risico nemen, voorzichtig en rustig te werk gaan. Ze houden doorgaans erg van reflecteren, diepzinnige gesprekken en routine. Oppervlakkige gesprekken geven juist een onprettig gevoel en ook in, of met grote groepen mensen zijn, doet deze mensen vaak geen goed. Ze houden van 1 op 1 contact en in contact staan met henzelf.

Waar je alert op moet zijn als je een rustzoeker bent, is dat je jezelf niet overprikkelt of laat overprikkelen. Buiten je comfortzone gaan is goed, maar doe het op jouw, stap voor stap, manier.

Lees meer over HSP in de blog die ik eerder schreef.

HSS High sensation seeker, de onrustzoeker

Volgens onderzoek is dus 30% van de hooggevoelige mensen een spanningzoeker. Deze mooie mensen zijn de onderzoekers, ontdekkers en hebben behoefte om uitgedaagd te worden. Ze zoeken graag de grenzen op en doen eerder iets impulsiefs, alles is leuk. Deze mensen maken makkelijk contact met anderen en zijn erg sociaal. Zij omringen zich graag met groepen mensen.

Afwisseling en nieuwe dingen zijn de hoofdmoot. Je geniet van leven in de brouwerij en bent hier meestal ook de gangmaker in.

Waar je alert op moet zijn als je een onrustzoeker bent, is dat je jezelf niet voorbij rent. Check regelmatig je energie niveau én handel er ook naar. Plan dus rust in na inspanning of spannende dingen.

Balans

We lijken altijd de balans op te willen zoeken, in balans te zijn. Dan wil ik je bij deze graag uit je droom helpen want we zijn nooit in balans. Dat hoeft ook niet. Wanneer je je richt op je eigen geluk, dus uitvindt hoe jij je geluksgevoel kunt voeden en dit dan ook actief gaat doen, heb je geen balans meer nodig.

Je bent dan actief bezig met intunen op je gevoel, checken van je energie en hier bewust mee omgaan. Dit is waar ik op coach en wat ik mijn coachees leer. Het is tevens met een andere blik naar jezelf kijken. Vaak hebben ze geen idee wat er gaande is en waar dit vandaan komt in hun lijf en hoofd.

Dat is natuurlijk ook, als je niet hooggevoelig bent, prettig om te weten/ leren. Waar kan ik aan werken om mezelf energiek en gelukkig te voelen + hoe houd ik dit vast. Vooral dat laatste is soms pittig. Want gedragsverandering is 1 maar het vasthouden is 2.

Eens kletsen met een kop koffie of thee?

Belangrijke tricks en life hacks voor HSP HSS 7 tips

Wat altijd belangrijk is is om scherp te blijven op je eigen gevoel. Je lichaam en hoofd vertellen je van alles. Goed om hier dagelijks bij stil te staan. Wanneer je dit niet doet betaal je de prijs vroeg of laat en dat willen we niet. Denk aan burn- of bore-out.

Inzicht krijgen in jezelf helpt om te herkennen, erkennen en handelen naar wat bij jou past, bij jou hoort. Dit is een must omdat je anders jezelf blijft overprikkelen of onderprikkelen. Je eigen flow pakken is het heerlijkste wat er is.

Vind je het bijvoorbeeld heerlijk om onder de mensen te zijn, maar putten oppervlakkigheden je uit? Kies hier dan juist niet voor. Zorg dat je vriendschappen onderhoudt die rijk zijn. Waar je energie van krijgt en die diepgang hebben.

Vaak hoor ik van mijn coachees dat ze teleurgesteld zijn in hun naasten/ omgeving. Zij geven heel veel maar krijgen er weinig voor terug.

Leer in je eigen kracht te staan en te geven zonder terug te verwachten. Dat is handelen vanuit liefde.

Leren om rust te pakken. Dit is een van de dingen die ik echt heb moeten leren. Ik wilde altijd van alles, lekker grenzen opzoeken, feestjes, vakanties etc etc. Op een gegeven moment is je energie gewoon op en stopt het allemaal even. Je bent eigenlijk aan het doorrennen om stil te komen staan. Super jammer want dat is niet nodig als je leert te genieten van de rust. Op tijd de rem erop. Dus niet nog even gas geven, nee echt even de rem erop. Het is nodig om je gedachten te kalmeren.

Plan rust in. Op en ontladen zijn beide belangrijk.

Niet onderdrukken. Het onderdrukken van emoties en/of gevoelens werkt juist averechts. Hoe meer je probeert te focussen op iets niet voelen, hoe groter het wordt. (het niet denken aan roze olifantjes ding)

Maak van routine iets uitdagend. Vind je dingen vaak snel saai? Probeer er zelf een uitdagende draai aan te geven of geef de taken die je echt gruwelijk saai vindt, aan een ander, of doe ze samen!

Leer jezelf waarderen. Het piekeren lijkt nooit op te houden. Dit is eigenlijk ook niet heel vreemd. Wij mensen zijn geprogrammeerd om de ander altijd 1 stap voor te blijven. We zijn dus steeds bezig met leven in de toekomst. Wanneer je hooggevoelig bent heeft juist dit meer impact. Je blijft vaak maar aan het malen. Een fijne tool die hierbij kan helpen is mindfulness. En dit dan ook op je eigen manier toepassen. Wanneer je verzand in piekeren kost dit erg veel energie en het levert ook een deuk in je zelfvertrouwen op en dat is zonde.

Praktijkvoorbeeld

Een mooie dame die ik sinds een maandje in de coaching heb, is een duidelijke HSP/HSS combi. Zij piekert zichzelf suf, wil graag uitgedaagd worden en als ze het snapt zijn dingen vlug saai, maar ook rust en even lekker ont- en opladen. Ze blijft ook van alles bij elkaar harken om haarzelf te leren begrijpen. Samen zijn we aan de slag om uit te rafelen waar zij nu echt gelukkig van wordt en hoe zij haar energie beter kan geleiden. Ze is ook nog eens erg gevat en heeft hele leuke humor. Ook heeft ze nog niet half in de gate hoe leuk ze is. Vooral door het piekeren raakt ze dat kwijt.

Ze vertelde dat iemand eens tegen haar gezegd heeft dat ze op een spa flesje lijkt. Altijd bruisend vol energie maar geen idee hoe dit te geleiden en dus vaak tot uitbarsting komt. Dat vind ik een hele mooie en treffende vergelijking. Zo heb ik me ook lang gevoeld. Geen idee waar ik moest blijven met mijn energie en vaak te laat of te vroeg met signaleren, rust nemen en weer opladen.

Samenvattend

Er zijn verschillende soorten hooggevoeligheid en je kunt dus ook een mix zijn. Wanneer je weet waar je kwaliteiten en uitdagingen liggen kun je er gericht mee aan de slag.

Wanneer je goed in je vel zit kun je meer externe prikkels aan. Zorg dus goed voor jezelf!

Als je daar hulp bij nodig hebt, wees dan welkom voor een kop koffie of thee tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek 🙂

Dit vind jij ook leuk:

Vrijblijvend een kopje koffie of thee doen?

Neem contact op

Anderen over Kracht life coach

Persoonlijke, effectieve en passende coaching. Lees hier de ervaringen.
female

Fleur

12.07.24 Ik kwam naar de coach om meer inzichten en tips te krijgen over mezelf en over het leven. Die heb ik zeker gekregen. Heb heel veel fijne en mooie tips gekregen. Ze is een super lieve vrouw en je kan echt alles kwijt. Hele fijne sessies gehad en heb er veel aan gehad!

Lees meer

Blog

In de verschillende blogs vind je praktische tips en handvatten die meteen toe te passen zijn. Wil je niets missen? Volg Kracht life coach dan op Facebook en Instagram.

Wil jij ook Focus, Energie, Relaxter leven en werken of heb je een vraag?

06 51 64 72 66 Elke dag bereikbaar
ma-vr8.00-21.00
za-zo11.00-17.00
Altijd binnen 24u reactie

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Ontvang je Checklist per e-mail

Vul je gegevens in en ontdek
positief & effectief leven en werken!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!

Laat je terug bellen

Vul hieronder je gegevens in. Je wordt zo snel mogelijk terug gebeld

Schrijf je in voor de Boost!Brief

Mis geen positiviteit meer en blijf op de hoogte van tips & tricks, nieuwe blogs & vlogs en leuke aanbiedingen!

  • Je ontvangt maximaal 2 keer per maand de BOOST!
Vragen of afspraak maken?

Stuur mij een bericht op WhatsApp